Zaterdag 10 september Open Monumentendag in de gemeente Westerkwartier

Westerkwartier – Zaterdag 10 september vindt weer de traditionele Open Monumentendag plaats in het Westerkwartier. Heel veel monumenten kunnen dan door iedereen bekeken worden. Van Ezinge tot Leek, van Opende tot Nuis: ​op de tweede zaterdag van september openen de deelnemende monumenten gratis hun deuren voor wie dat interessant vindt.

Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. Het landelijke thema is Duurzaamheid. Monumenteigenaren/beheerders die mee willen doen kunnen zich melden via mail: omd.westerkwartier@gmail.com

Thema-avond donderdag 1 september met Het Groninger Landschap en BOEi
Naast de landelijk georganiseerde Open Monumentendag zelf, wordt in het Westerkwartier dit jaar een speciale thema-avond georganiseerd met diverse interessante sprekers die in zullen gaan op het thema duurzaamheid en monumenten. Het Groninger Landschap geeft een presentatie van hoe een door aardbeving getroffen boerderij duurzaam hersteld is en directeur van BOEi, Arno Boon, zal vertellen over monumentale panden die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Deze thema-avond start om 19.30 in de Cazemier Boerderij in Tolbert (adres: Hoofdstraat 27, 9356 AT Tolbert) en is gratis te bezoeken.

Steunpilaar 2022
Aan het eind van de thema-avond duurzaamheid zal de voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Westerkwartier, Arnold Bloem, nog de Steunpilaar uitreiken. Mensen en/of organisaties die zich meer dan verdienstelijk hebben gemaakt voor de monumenten in het Westerkwartier maken jaarlijks kans op deze prijs.

Programma-boekje
​Wie precies wil weten welke monumenten vrij te bezichtigen zijn op 10 september, of meer achtergrondinformatie wil hebben over de thema-avond op 1 september, kan het programmaboekje downloaden van de website openmonumentendagwesterkwartier.nl. Het programmaboekje is vanaf eind augustus digitaal en op papier beschikbaar. De organisatie hoopt op een interessante thema-avond en een leuke Open Monumentendag met een goede opkomst!

Het bericht Zaterdag 10 september Open Monumentendag in de gemeente Westerkwartier verscheen eerst op InfoLeek.