Scholieren uit de hele wereld samen in één klas op Nienoord

Leek – De eerste middelbare school die Nienoord na de lockdown bezocht, was meteen een bijzondere. Want: met jongeren van over de hele wereld en docente Elena, uit Ukraïne.

Elena was in 2017 met nog zo ’n 90 vluchtelingen op Nienoord, voor een schilderworkshop met professionele kunstenaars. Het werd zo gezellig, dat meerdere statushouders terugkwamen om voor de kunstenaars te poseren. De portretten werden opgenomen in de tentoonstelling ‘Kunst op het Kruispunt, Verhalen van Vluchtelingen’. Helaas maakte Elena de opening van die tentoonstelling zelf niet meer mee: ze was Nederland al weer uitgezet. Ukraïne stond niet op het lijstje.

Terug op Nienoord
In weerwil van de bureaucratie kwam Elena terug. Ze stichtte een gezinnetje, vond werk als docente Engels aan het Elsborg College in Emmen en: kwam ook terug op Nienoord. Nu met 12 eigen pupillen, uit vrolijke en minder vrolijke omgevingen.

Nederlandse taal
De voertaal was niet Engels maar Nederlands. Zo eenvoudig mogelijk. Het belangrijkste was: rondwandelen met de jongeren, en Nederlandse woorden uitwisselen. Maar wat kenden ze al veel woorden! Hun belangstelling voor het borgcomplex en de collecties bleek al even groot. En wat schakelden ze telkens snel! Bijvoorbeeld bij Nico Koster zijn foto’s van Karel Appel. de kunstenaars waren hen onbekend maar: wat een mooi leven op die foto’s, en wat een kleurrijke en energieke schilderijen maakte die Appel. De rondleider vertelde dat ze daar toen hard aan toe waren, in het naoorlogse Nederland.

Glimlach op het gezicht
De koets als reismiddel; het Ambachtencentrum in het depot met ook medewerkers uit de hele wereld; de witte pauwen in het park, de lunch in de Schelpengrot: ze vonden het interessant maar ook mooi en gezellig op Nienoord. Die Ukraïnse wimpel aan de vlag van Nienoord: ze hadden hem al lang herkend. En de gastheren: ze hadden doorlopend een glimlach op hun gezicht, dat viel ook op. Verhalen over het eigen land volgden. En grapjes in het Nederlands.

Sommige jongeren zeiden hier met hun familie te willen terugkomen. Anderen begonnen elkaar en de omgeving te fotograferen. Een groepsfoto mocht wel naar de krant. Hierbij! Alweer een stapje verder, in de kennismaking over en weer.

Het bericht Scholieren uit de hele wereld samen in één klas op Nienoord verscheen eerst op InfoLeek.