Vrijdagmiddag en avond code oranje wegens storm Eunice; windstoten van 100-120 km/u

Landelijk – Vanaf vrijdagmiddag gaat het opnieuw hard waaien. Het KNMI heeft voor vrijdagmiddag code oranje afgegeven vanwege storm Eunice. Code oranje geldt in onze provincie van vrijdagmiddag 16.00 uur tot 01.00 uur vanwege “zeer gevaarlijke situaties”, aldus het weerinstituut.

Er worden boven land zeer zware windstoten verwacht van 100-120 km/uur, in de kustgebieden tot 130 km/uur en aan de noordwestkust en op de Wadden mogelijk nog iets hoger. Hierdoor kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Hiervoor staat vanaf 16.00 uur code oranje uit. De wind draait geleidelijk van zuidwest naar west.

Mogelijk code rood
Het is niet uitgesloten dat de storm uiteindelijk tot code rood leidt. Dat gebeurt als er sprake is van extreem weer dat een grote impact op de samenleving heeft en er grote veiligheidsrisico’s zijn.

Wind neemt pas aan het einde van de avond in kracht af
De wind draait vrijdag in Nederland geleidelijk van een zuidwestenwind naar een westenwind. Pas aan het einde van de avond neemt de wind in kracht af.

Ga goed voorbereid op weg
Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen. Met name automobilisten met een aanhanger en het vrachtverkeer wordt geadviseerd extra alert te zijn. Vooral lege vrachtwagens kunnen veel hinder ondervinden.

Ook automobilisten die vanwege de voorjaarsvakantie vanuit de noordelijke provincies, in de avond en nacht, richting de wintersportgebieden vertrekken moeten rekening houden met het stormachtige weer, zeker auto’s met dakkoffers.

Het bericht Vrijdagmiddag en avond code oranje wegens storm Eunice; windstoten van 100-120 km/u verscheen eerst op InfoLeek.