Gemeente Westerkwartier werkt aan betekenisvol toerisme

Westerkwartier – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier heeft de visie recreatie en toerisme gemeente Westerkwartier, een sector van betekenis en het bijbehorende uitvoeringsplan vastgesteld.

De plannen zijn ontwikkeld om de toeristische aantrekkingskracht van het Westerkwartier de komende jaren te vergroten en onze vrijetijdseconomie te versterken. Binnenkort ligt de visie recreatie en toerisme ook ter instemming voor aan de gemeenteraad.

Diversiteit
Wethouder Elly Pastoor: “Niet iedereen weet het, maar het Westerkwartier is prachtig. In onze gemeente kun je heerlijk wandelen, fietsen, varen, eten en idyllisch overnachten. De diversiteit van landschap en de hoeveelheid verhalen zijn enorm”. Dit zijn goede ingrediënten voor een bloeiende recreatieve sector.

Grote kansen om te groeien
De sector toerisme biedt grote kansen om verder door te groeien binnen de gemeente. “Dat is goed voor de ondernemers, werkgelegenheid en leefbaarheid van het gebied” aldus Elly Pastoor. “Maar we willen de sector ook graag betekenisvol verder ontwikkelen, met aandacht voor de leefomgeving, onze gast en voor elkaar. De sector laten groeien doen we niet alleen, maar samen met ondernemers en organisaties. Immers een fietspad krijgt meerwaarde als je ook ergens een kop koffie kunt drinken en als je in het Westerkwartier vaart wil je ook graag weten waar je aan kunt leggen met je boot. Daarom hebben we als gemeente bij de totstandkoming van deze visie veel gesprekken gevoerd. De ideeën van inwoners, ondernemers en organisaties hebben we meegenomen bij het maken van deze visie. Dit vinden we heel erg belangrijk, omdat we samen gaan werken aan de uitvoering en onze inwoners ook goed moeten kunnen recreëren vlak bij huis. Er gebeurt gelukkig ook al veel op het gebied van recreatie en toerisme. Zo zijn er diverse projecten en ontwikkelingen waar we als gemeente op voort willen borduren. Recreatie staat niet op zich, andere sectoren als bijvoorbeeld cultuur, horeca en detailhandel spelen een belangrijke rol. Hierbij gaan we zo veel mogelijk samenwerken en kijken waar we elkaar kunnen versterken.”

Uitvoeringsprogramma
Er zijn voldoende kansen om toerisme en recreatie nóg meer een sector van betekenis te laten zijn voor het Westerkwartier, maar er is ook nog veel werk aan de winkel om de ambities te realiseren. In het uitvoeringsprogramma staat waar de gemeente de komende jaren aan gaat werken. Hierbij wordt ingezet op marketing en informatievoorziening,  samenwerking, beleefbaar maken van bijvoorbeeld natuur en cultuur en het vergroten van kennis. Zo gaan ze de gebiedsmarketing professioneel inrichten, routes ontwikkelen en gaan ze kansen voor de waterrecreatie in kaart brengen. Om meer bekendheid te geven aan de bestaande voorzieningen en elkaar beter te leren kennen wordt er volgend jaar een ‘foldermarkt’ georganiseerd.

Ontdek het Westerkwartier
Ook nu is er al zoveel de moeite waard om te bezoeken en te ontdekken. Vorig jaar heeft de gemeente een inspiratiekaart uitgegeven met wandel- en fietsmogelijkheden. Deze is verkrijgbaar in de gemeentehuizen van Leek en Zuidhorn, maar ook via www.westerkwartier.nl/toerisme aan te vragen. Dus ga er lekker op uit en laat je verrassen door het Westerkwartier!

Meer informatie
De visie is te lezen op onze website www.westerkwartier.nl/toerisme. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ilona Boekhorst, ilona.boekhorst@westerkwartier.nl of via 140594

Het bericht Gemeente Westerkwartier werkt aan betekenisvol toerisme verscheen eerst op InfoLeek.