Bijzondere bijeenkomst bij Museum Nienoord

LEEK – Een bijzondere bijeenkomst in Museum Nienoord zondagmiddag. Ivonne Tilman en Marike Heyboer-Nefkens kwamen naar Leek, om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen van de catalogus bij de tentoonstelling over Anton Heyboer.
Ivonne Tilman leerde Heyboer in 1958 kennen en was enige jaren met hem getrouwd. In die jaren maakte hij werk dat internationaal tot musea in Japan wordt verzameld. Voor Ivonne maakte hij van elke ets een 0-druk; een selectie hiervan is op Nienoord voor het eerst publiekelijk te zien. Haar verhaal deelt zij in het boek met het publiek. Vanmiddag trad zij voor het eerst na bijna zestig jaar publiekelijk naar buiten als toenmalige echtgenote van Anton Heyboer.

Marike Nefkens maakte als fotomodel en mannequin furore in Parijs, toen zij Anton Heyboer ontmoette. Ze besloot het roer volledig om te gooien: bij hem zou ze een inhoudelijk veel rijker leven kunnen leiden. Jarenlang leefde ze met nog vier vrouwen (Maria, Joke, Lotti en Petra) en hem samen in Den Ilp. Tegen wil en dank werd Heyboer zelf een media-persoonlijkheid.

Het eerste weekend na de verruiming van de corona-regels kwamen zij naar Nienoord, om de tentoonstelling te bewonderen met bruiklenen uit de Twin Collectie van de zusters Willy en Trees van Kleef. Museumdirecteur Geert Pruiksma nodigde de zusters uit om de eerste boeken uit te reiken, en verraste ook gastauteur prof Rudi Lapré en redactie-ondersteuner Hein Bekenkamp met een exemplaar. Voor de foto wilden ze wel éven dichterbij dan 1.5 meter.
De dames Tilman en Heyboer vertelden een buitengewoon uitdagende tijd met Anton Heyboer te hebben genoten. Hij was een zeer eigenzinnige en uitgesproken persoon en bepaald niet altijd even gemakkelijk. Maar ze kijken er beide met een goed gevoel op terug.
Pruiksma bedankte ook fotograaf Nico Koster, en vertelde dat hij met Koster en de zusters Van Kleef een alternatief heeft bedacht voor deze vanwege de pandemie zoveel later geopende tentoonstelling. Na Kunst op Nienoord (medio oktober) komen de zusters Van Kleef terug met ander werk van Heyboer, en Koster met ander werk uit zijn brede oeuvre. Als vaste fotograaf van De Telegraaf groeide hij uit tot een chroniqueur van meerdere decennia. De beroemde foto van John Lennon en Yoko Ono in het Amsterdamse hotelbed is bijvoorbeeld van hem, evenals vele andere foto’s van bekende personen en bijzondere gebeurtenissen.

Dit aanbod werd vanmiddag met applaus door de aanwezigen begroet. Vanwege de bijzonderheid waren vanmiddag onder meer de besturen van het Anton Heyboer Genootschap en de Stichting Anton Heyboer aanwezig, evenals bijvoorbeeld burgemeester Ard van der Tuuk namens de gemeente Westerkwartier.

Vanuit heel Nederland komen liefhebbers op deze tentoonstelling af. De bezoekers vandaag hadden wel heel veel geluk: 15 jaar na zijn overlijden kwam hij weer even helemaal tot leven. Willy en Trees van Kleef geven de komende maanden regelmatig instaprondleidingen in de tentoonstelling, voor iedereen die geïnteresseerd is. Reserveren hiervoor kan via info@museumnienoord.nl.

Het bericht Bijzondere bijeenkomst bij Museum Nienoord verscheen eerst op InfoLeek.