Vier koninklijke onderscheidingen uitgereikt in het Westerkwartier

WESTERKWARTIER – Burgemeester Ard van der Tuuk heeft vier gedecoreerden op 24 april 2020 gebeld om hen te vertellen dat zij onderscheiden zijn in de Orde van Oranje Nassau. Vanwege de coronamaatregelen was het toen niet mogelijk om fysiek bij hen langs te komen.

Bij mevrouw Brandsma-Claus uit Grootegast kwam zelfs All You Need Is Love langs, om het nieuws via een groot scherm bekend te maken. Alle gedecoreerden hebben die dag ook een videoboodschap ontvangen. Vandaag, vrijdag 3 juli 2020, heeft burgemeester Ard van der Tuuk op gepaste afstand toch fysiek de vier koninklijke onderscheidingen uitgereikt.

 1. Mevrouw L. (Lucie) Brandsma-Claus(63) uit Grootegast, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:
 • Vrijwilliger bij de Protestantse Kerk Grootegast-Sebaldeburen als ouderling, diaken, wijkmedewerker en lectuurbezorger. Daarnaast is zij actief voor Plaatselijk Diaconaal Werk Grootegast, waar zij zich inzet voor inwoners met een beneden modaal inkomen (1995-heden).
 • Vrijwilliger bij de Voetbalvereniging FC Grootegast (400-500 leden) als jeugdtrainer, leider en jeugdbestuurslid. Daarnaast maakte zij deel uit van de activiteitencommissie, de bestuurskamerdiensten en de kantinecommissie. Voorts zet zij zich in bij sponsorlopen, de oliebollenactie, de snertverkoop, de jaarmarkt en de busreizen (1990-2016).
 • Vrijwilliger bij de CBS Jan Kuiperschool te Grootegast o.a. als leesmoeder, handvaardigheidjuf, computerhulp en als ouderraadslid (1987-2000).
 1. Mevrouw H.J. (Helen) de Koning (54) uit Niebert, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:
 • Vrijwilliger bij de Stichting Indoor Tolbert als instructeur, gastvrouw en lid van de jury bij de gelijknamige hippische concours. Sinds 2019 is zij tevens blokhoofd van de gastvrouwen (1988-heden).
 • Vrijwilliger bij en bestuurslid (2009-heden) en vicevoorzitter (2010-heden) van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), regio Groningen (30 verenigingen, 2400 leden). Mw. De Koning begon in 1991 als Allround-instructeur H3. Sinds 1995 is zij jurylid bij dressuurwedstrijden en vanaf 2005 jurylid voor de categorie Z. Sinds 2015 is zij ook jurylid voor het onderdeel teamdressuur en nauw betrokken bij het Regionaal Opleidingspunt (ROP) ten behoeve van de bijscholing van juryleden. Als bestuurslid is zij verantwoordelijk voor de portefeuilles pr en opleidingen. Zij denkt mee over nieuwe ontwikkelingen in de hippische sport en vertegenwoordigt de regio bij het hoofdbestuur te Ermelo. Daarnaast levert zij een grote bijdrage aan de organisatie van de regionale Indoor- en Outdoorkampioenschappen o.a. bij de verhuizing van de outdoorwedstrijd naar het Stadspark te Groningen (1991-heden).
 • Vrijwilliger bij de Stichting Wedstrijdsport Nienoord. Deze stichting organiseert jaarlijks zes hippische wedstrijden in de regio Westerkwartier. Mw. De Koning is actief als instructeur, gastvrouw en lid van de jury bij de wedstrijden. Ook ondersteunt zij het secretariaat bij dressuurwedstrijden (1992-heden).
 • Vrijwilliger bij de zorgorganisatie Boarnsterhim State. Mw. De Koning verzorgde haar moeder tot haar overlijden in 2016 in Boarnsterhim State. Sindsdien is zij actief als vrijwilliger ten behoeve van medebewoners en ondersteunt zij activiteiten (2016-heden).
 • Mantelzorger van haar ouders.
 • In 2015, 2016 en 2017 werd mw. De Koning samen met haar team Nederlands Kampioen op het hippisch onderdeel Kür op muziek M/Z pony’s.
 1. De heer F.R.J. (Fred) Bronsema (73) uit Zuidhorn, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:
 • Screener van de aanvragen en herbeoordelingen voor de plaatselijke Voedselbank. Al vrij snel ontwikkelde hij zich tot een van de coördinatoren van het team (2017-heden).
 • Trainer, coach, algemeen vrijwilliger bij Volleybalvereniging De Meeuwen Zuidhorn (2014-heden).
 • Chauffeur op de wijkbus en algemeen vrijwilliger bij Zonnehuisgroep Noord op de locatie Oostergast in Zuidhorn (2010-heden).
 • Bestuurslid en in 2006 en 2007 voorzitter van buurtvereniging ’t Cremers Vlijtige Stekkie (2004-2007).
 • Diaken (gedurende twee termijnen) en (gedurende de laatste termijn tevens) secretaris van Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Zuidhorn De Rank. Hij heeft voorts tijdens een van de perioden gefungeerd als diaken in het verpleegtehuis Het Zonnehuis te Zuidhorn (2010-2018).
 • Penningmeester van Stichting Seniorenhuisvesting Bederawalda Bedum (2003-2014).
 • Trainer, coach en commissielid bij Volleybalvereniging DIO Bedum (1996-2004).
 • Diaken en commissiewerk van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Bedum (1989-1993, 1998-2001, 2007-2010).
 1. Mevrouw B.W. (Wieny) Helder-Scholtens (71) uit Zuidhorn, Lid in de Orde van Oranje-Nassau:
 • (Vice)secretaris van de DLE Uitvaartzorg Zuidhorn (1375 leden). Zij vertegenwoordigt de vereniging bij de vergaderingen op lokaal en provinciaal niveau (2004-april 2020).
 • Vrijwilliger bij de welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Schans, voorheen de Stichting Welzijn gemeente Zuidhorn als lid van de werkgroep Wensen voor Mensen. Daarnaast is zij lid van de werkgroep Mantelzorg en ondersteunt zij de mantelzorgers in de gemeente Westerkwartier, voorheen gemeente Zuidhorn (2004-heden).
 • Vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt De Rank te Zuidhorn als lid van het regionaal kringbestuur vrouwenverenigingen en voorzitter van de plaatselijke vrouwenvereniging. Daarnaast verzorgt zij mede de distributie van het kerkblad en onderhoudt zij het contact met de alleenstaanden en zorgt zij voor de onderlinge hulpverlening (1980-heden).
 • Daarnaast was zij jarenlang mantelzorger voor haar echtgenoot.

Het bericht Vier koninklijke onderscheidingen uitgereikt in het Westerkwartier verscheen eerst op InfoLeek.