Droogte nog erger in warme junimaand; langdurige warmte verwacht

LANDELIJK – Tijdens de eerste maand van de meteorologische zomer verergert de droogte. De meeste dagen droog en zonnig. Er worden veel warme dagen verwacht en vooral in het zuidoosten is het vaak zomers warm.

Soms bereikt de temperatuur tropische waarden van 30 graden. Deze hitte kan af en toe uitmonden in een warmte-onweer, maar de droogte wordt er niet mee verholpen. In juni krijgen we vaak te maken met wind uit het oosten. Dit levert op de meeste dagen heerlijk zomerweer op met maxima van 20-25 graden en veel zonneschijn.

Er zijn ook dagen waarop de wind uit het noordwesten tot noordoosten waait en frissere lucht aanvoert. In het Waddengebied wordt het dan soms niet warmer dan 15 graden en is kans op wolkenvelden en een klein beetje regen. In de rest van het land wordt het ook in zo’n situatie al snel nog 18-23 graden met een mix van stapelwolken, zon en een enkele bui.

Hitte kan snel komen door droogte
Wanneer de wind meer de zuidoosthoek opzoekt wordt het snel een stuk warmer. Op grote schaal kan het dan zomers warm worden met maxima van 25 graden of meer en in het binnenland zijn tropische dagen met maxima van 30 graden of meer mogelijk.

Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline: “De hitte kan snel de kop opsteken, doordat de bodem erg droog is. Wanneer de bodem nat is wordt veel energie van de zon gebruikt voor het verdampen van vocht. Dat is nu niet het geval en dus wordt de energie van zon vrijwel geheel omgezet in warmte en dat gaan we merken ook. Wanneer vanuit het zuidoosten warme lucht wordt aangevoerd zitten we snel met zomerse tot tropische temperaturen. Een regionale hittegolf in juni is dan ook goed mogelijk”.

In droge omstandigheden koelt het ’s avonds en ’s nachts ook gemakkelijker af. Droge lucht houdt warmte namelijk minder goed vast dan vochtige lucht. Hierdoor liggen de nachttemperaturen in juni vaak nog op een prettig niveau van 10-14 graden. De gemiddelde maandtemperatuur komt naar verwachting uit op 17 graden tegen 15,6 normaal.

Hitte-onweer verhelpt droogte niet
Soms monden de warme junidagen uit in hitte-onweer. Vooral in het zuidoosten en oosten kan zo nu en dan lokaal zwaar onweer losbarsten. Dit kunnen felle buien zijn met hagel en veel regen in korte tijd. Een plensbui is verfrissend, maar de droogte wordt er niet mee verholpen. De kurkdroge bodem slaat tijdens een plensbui dicht en het regenwater stroomt direct de sloot of het riool in. Alleen de bovenste laag van de bodem wordt er dan nat door.

Normaal valt in juni gemiddeld over het land zo’n 68 mm. Nu moeten het naar verwachting doen met zo’n 40 mm. Daarbij kunnen grote lokale verschillen optreden. Nadat het gras in mei al op veel plaatsen verdroogde, kunnen in deze maand ook dieper wortelende planten en bomen in de problemen komen. Hierdoor kunnen de eerste bladeren dit jaar al in juni van de bomen vallen.

Het bericht Droogte nog erger in warme junimaand; langdurige warmte verwacht verscheen eerst op InfoLeek.