Petitie voor de rondweg om Leek aangeboden aan burgemeester Wiersma

WESTERKWARTIER – Een dag voor hemelvaart had de gemeente Westerkwartier meerdere primeurs. Zo was het de eerste keer dat er aan de inwoners werd gevraagd om met de gemeenteraad mee te denken over  waar de gemeente aandacht voor moet hebben en eventueel met geld moet gaan ondersteunen.

Het was ook de eerste keer dat er door 12 insprekers namens meerdere inwoners en organisaties hiervan gebruik is gemaakt. De raadsleden, burgemeester en wethouders werden enthousiast toegesproken en hoorden zo diverse goede plannen en wensen om problemen op te lossen.

Bovendien was het de eerste keer dat er een door vele inwoners ondertekende petitie aan de burgemeester werd aangeboden. Ruud van Nijen ( inwoner uit Leek) heeft de petitie voor aanleg Rondweg Leek aan burgemeester Wiersma overhandigd.

Ideeën en initiatieven vanuit de inwoners voor de inwoners samen met de gemeente
Ideeën  en initiatieven zoals:

  • een buurtbus die via Leek, Enumatil, Den Horn en Zuidhorn en vice versa moet gaan rijden
  • kinderen op de basisscholen meer te laten bewegen door het onder coaching te laten sporten en spelen op het schoolplein
  • inwoners die zich als  vrijwilliger via Humanitas Westerkwartier in zetten voor inwoners die extra hulp nodig hebben
  • meer muziek gaan maken/spelen/luisteren omdat dit helpt om je gelukkig te maken kwamen ter spraken

Zorgen van inwoners
Er werden ook zorgen gedeeld. Zorgen over de vele blessures bij sporters van meerdere verenigingen in de  vorige gemeente Leek. Ze  moeten sporten op oude kunstgrasvelden met twijfelachtige kwaliteit.  Dit leidde tot een opmerking dat de vorige gemeente Leek zeker dacht dat ook kunstgras wel vanzelf zou gaan groeien.

Ook waren er zorgen over de funderingen van veel oudere woningen.

De vele vrijwilligers en verenigingen uit Zevenhuizen hebben de noodzaak van de  komst van een MFC nogmaals benadrukt. Ze vroegen ook of de gemeente , net als voor  de sociale woningbouw is besloten, een garantieverklaring wilde afgeven. Zo kan de stichting MFC veel goedkoper geld lenen voor hun deel in de bouw

De onveilige situatie langs het van Starkenborg kanaal kwam nadrukkelijk aan de orde. Er zijn daar zelfs al mensen verdronken. De inspreker vindt de aanleg van een vangrail  dan ook een must.

Rondweg Leek
Dat de kwestie van de westelijke rondweg om Leek ook erg speelt bleek wel. Over de wens voor de aanleg  waren er twee insprekers, een extra ingezonden mail en de aangeboden petitie met circa 360 ondertekenaars.

Deze petitie, die pleit voor de aanleg van de zo noodzakelijke westelijke rondweg om Leek, is woensdagavond door Ruud van Nijen (85 jr) aan de raad aangeboden.

Raad en college aan zet
De burgemeester en wethouders zijn nu, ondersteund door hun ambtenaren aan zet. Ze komen met een uitgebreid plan. Op 10 juli gaat het plan besproken worden. De inwoners kunnen dit volgen door er live bij te zijn in de raadszaal van het gemeentehuis te Zuidhorn. Ook via een livestream op de website van gemeente Westerkwartier kunt u alles volgen.

Het bericht Petitie voor de rondweg om Leek aangeboden aan burgemeester Wiersma verscheen eerst op InfoLeek.