Het 4 mei-comité Leek organiseert activiteiten op 4 en 5 mei

LEEK – Het 4 mei-comité Leek organiseert op 4 en 5 mei activiteiten in het kader van Dodenherdenking en viering van de Bevrijding.

Dodenherdenking
Op zaterdag 4 mei wordt een stille tocht georganiseerd, die om 19.30 uur begint bij het gemeentehuis aan de Tolberterstraat 66 in Leek. De stoet houdt om circa 19.50 uur stil bij het Joodse Schooltje. Na de kranslegging verzorgt Tanja van der Meulen daar een korte herdenking.

De tocht eindigt bij het herdenkingsmonument op de vlonder aan het Boveneind, waar om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden. Ook hier worden bloemen gelegd. Leerlingen van obs De Hasselbraam en cbs Van Panhuys lezen eigen gedichten voor. Namens de gemeente Westerkwartier houdt wethouder Bert Nederveen een toespraak.

Aan de plechtigheid wordt medewerking verleend door de Chr. Muziekvereniging Harmonie Leek, terwijl leden van Waterscouts De Bevers en Scouting Nienoord aanwezig zijn met fakkels.
Na de herdenking is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee in het Borghuys (de voormalige Van Panhuysschool aan de Van Panhuyslaan).

Bevrijdingsconcert
Zondagavond 5 mei om 19.45 uur is er in de Rodenburghal te Leek een Bevrijdingsconcert.

Medewerking verlenen de CMV Harmonie Leek en Biggle Baggle Big-Band uit Assen. Het concert is gratis toegankelijk, al wordt een vrije gift op prijs gesteld. Met muziek die alles met vrijheid, Tweede Wereldoorlog en bevrijding te maken heeft, wordt de vrijheid gevierd waarin we samen leven.

CMV Harmonie Leek heeft een programma samengesteld met muziekstukken die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn ontstaan zoals de songs van Vera Lynn en de filmmuziek van ‘Soldaat van Oranje’. Ook opleidingsorkest HiT van Harmonie Leek laat op deze avond van zich horen. Beide orkesten staan onder leiding van dirigent Wim Westerman.

De Biggle Baggle Big-Band uit Assen bestaat uit muzikanten uit Groningen, Friesland en Drenthe en heeft een veelzijdig repertoire van echte big band- en jazzmuziek vanaf de jaren vijftig. Voorbeelden hiervan zijn nummers van Count Basie, Herbie Hancock, Sammy Nestico en Gordon Goodwin. Ook hedendaagse muziek is onderdeel van het repertoire, met onder andere nummers van Adèle, Michael Bublé en Caro Emerald. De band staat onder leiding van Jack Westra uit Leek.

Het bericht Het 4 mei-comité Leek organiseert activiteiten op 4 en 5 mei verscheen eerst op InfoLeek.