Leerlingen van De Beelen op bezoek in kerk van Tolbert

TOLBERT – Om kennis te maken met cultuurhistorisch erfgoed uit de omgeving is groep 5/6 van basisschool De Beelen onlangs op bezoek geweest in de kerk van Tolbert.

De Beelen is ook sleutelbewaarder van de kerk. Er werd daar een les gegeven over het specifieke muziekinstrument in een kerk: het orgel. In Tolbert zijn er twee: het grote Van Oeckelenorgel en in het koorgedeelte van de kerk het zogenaamde kabinetorgel van orgelbouwer Hess uit 1792 (de tijd van Napoleon!). In filmpjes en aan de hand van een klein demonstratie-orgel, gemaakt door orgelbouwer en restaurateur Winold van der Putten (die zelf ook aanwezig was), werd de werking uitgelegd.

Kinderen mochten daarna onder andere ook zelf het orgeltje proberen te bespelen. Verbaasd waren ze over het feit dat in wat schijnbaar een antieke kabinetkast in de kerk leek te zijn een compleet pijporgel verstopt zat. Aan de hand van opdrachten en een aantal vragen werd tenslotte bekeken wat er van de boeiende middag was blijven hangen.


Het bericht Leerlingen van De Beelen op bezoek in kerk van Tolbert verscheen eerst op InfoLeek.