Concert door Elecutio Consort in kasteel Nienoord

LEEK – In de concertreeks “ Muziek op De Borg “ verzorgt het ensemble Elecutio Consort
op zondag 28 april een concert van 14.30 – 16.30 uur in kasteel Nienoord Leek.

Het ensemble Elecutio Consort bestaande uit Anneke Hoekman en en Tim Veldman geeft een prachtig concert in de balzaal van kasteel Nienoord.

Anneke Hoekman en Tim Veldman kennen elkaar vanuit hun studietijd aan het Utrechts Conservatorium waar ze beiden blokfluit studeerden bij Heiko ter Schegget. Tim en Anneke delen de liefde voor de blokfluit en haar (barok)muziek en herkennen in elkaars spel een zeker gevoel voor melodie en richting. In 2016 maakten zij hun debuut als duo.

Tim Veldman speelde van jongs af aan blokfluit en later ook piano.  Omdat de oude muziek steeds meer zijn aandacht begint op te eisen gaat Tim ook klavecimbel studeren en rondt hij zijn studie aan het conservatorium Utrecht af in de hoofdvakken blokfluit en klavecimbel. Tim wordt vervolgens toegelaten tot de Akademie für Alte Musik te Bremen, waar hij in september 2016 zijn Master klavecimbel bij Carsten Lohff afrondde en in juli 2017 zijn Master blokfluit bij Han Tol.

Anneke Hoekman studeerde eveneens aan het Utrechts Conservatorium bij Heiko ter Schegget en Daniël Brüggen, waar ze in 2011 haar diploma “Master of Music” behaalde. Zij specialiseerde zich in ensemblespel. Daarnaast volgde ze lessen en masterclasses bij vele verschillende docenten en volgt momenteel de Opleiding tot Improvisatiecoach. Naast haar werk als uitvoerend musicus, geeft Anneke lessen in haar privépraktijk en aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen,

Beiden treden op als solist, maar spelen regelmatig in ensembles van verschillende samenstelling.

Programma
De zeventiende eeuw krijgt in Nederlandse geschiedenisboeken een gouden randje. In deze tijd van stadhouders, VOC en grachtenpanden was de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden nog jong. De handel floreerde, de schilderkunst bloeide op als nooit tevoren en er ontstond een rijke muziekcultuur in de Lage Landen, met componisten als Sweelinck en Van Eyck. Waar de Republiek ook om bekend stond was haar open karakter. Goede buitenlandse contacten waren heel belangrijk voor de kooplieden en er ontstond in Nederland een voor die tijd zeer tolerant klimaat ten opzichte van afwijkende gewoonten en opvattingen, waarin de radicale ideeën van Descartes en Spinoza gedrukt konden worden. Nederlandse uitgevers wisten er wel een slaatje uit te slaan.

Toen de Gouden Eeuw al op zijn eind begon te lopen kwam de muziekuitgeverij juist goed op gang, dankzij het succes van de uit Frankrijk gevluchte Hugenoot Estienne Roger. In Amsterdam liet hij muziek uit heel Europa graveren en maakte zowel buitenlandse grootheden bekend bij het Nederlandse publiek als vice versa. Veel van deze muziek was voor de ontzettend populaire blokfluit, die rond 1700 haar eigen gouden tijdperk beleefde. In Nederland werden blokfluiten op hoog niveau gemaakt en bespeeld. Anneke Hoekman (blokfluit) en Tim Veldman (klavecimbel) laten dit in de barokke parels van Schickhardt, Van Wassenaer en Händel aan u horen.

Kaartverkoop en prijzen:
Aan de kassa: € 7,50 –  Voorverkoop  Borg Nienoord €  7,50
VanPlan ticketservice: € 7,50  excl. Servicekosten € 1,50
Reserveringen via wh.de.haas@outlook.com of  06-13174668

Plaats:                        Kasteel Nienoord te Leek
Datum:                       Zondag 28 april 2019
Tijden:                        14:30 tot 16:30 uur
Programma:             Barokke parels van de Gouden Eeuw
Musici:                       Anneke Hoekman – Blokfluit en Tim Veldman – Klavecimbel

De concertreeks Muziek op de Borg is een initiatief van de voormalige Culturele Raad Leek. De concerten op het gebied van klassieke muziek en jazz vinden steeds plaats op de laatste zondag van de maand in de balzaal van Kasteel Nienoord.

Het bericht Concert door Elecutio Consort in kasteel Nienoord verscheen eerst op InfoLeek.