Leek wint schaakderby tegen Roden

LEEK – Door de promotie van de schaakclub Roden naar de Hoofdklasse van de NOSBO, stond dit seizoen de derby Leek 1 tegen Roden 1 weer op het programma. De beide teams hebben een vergelijkbare gemiddelde rating en daarom is de uitslag altijd lastig te voorspellen.

De laatste keren trokken de Leeksters steeds aan het langste eind en dat was ook nu weer het geval. De wedstrijd eindigde in een 5,5 – 2,5 overwinning voor de in het algemeen wat jongere schakers uit het Westerkwartier. Leek 1 beschikt namelijk over drie talentvolle junioren van 17 of 18 jaar. De vooruitgespeelde partij tussen Heijnen en Romeijnders eindigde na herhaling van zetten in remise; de kersverse student Kuiper wist op de clubavond van Roden vlot te winnen van Wolthekker, waardoor Leek met een 1,5 – 0,5 voorsprong aan de competitieavond begon.

Doller en Visser kwamen na 20 zetten remise overeen, toen geen van beiden goede winstmogelijkheden zag. Kunen trok de stand gelijk door op fraaie wijze een toren tegen loper eindspel van Hofstra te winnen. Veldman bracht Leek op 3 – 2 door enkele foutjes van Teensma uit te buiten. Westerlaan weefde in zijn partij tegen Boskma allerlei tactische verwikkelingen in de stelling, die hem uiteindelijk de winst opleverden. Johnny Albadeen stelde de overwinning veilig door met een paardvork een stuk te winnen van Keizer: 5 – 2. Faber kwam tegen Van Bemmel eerst een kwaliteit voor, toen een kwaliteit achter, maar zorgde door remise te houden dat de eindstand op 5,5 – 2,5 kwam.

Leek 1 gaat nu samen met SISSA 1 en Staunton 1 aan de leiding met 4 matchpunten uit 2 wedstrijden. Op vrijdag 30 november staat de uitwedstrijd tegen de schaaktoppers van SISSA 1 op het programma. Leek 1 speelde een dag eerder voor de beker uit tegen HSP/Veendam 4 en won deze wedstrijd vrij eenvoudig met 4 – 0. Leek 2 neemt het komende vrijdag op tegen Assen 1, dat torenhoog favoriet is om een ronde verder te gaan.

Door een nieuwe klassenindeling speelt Leek 2 op maandag 19 november a.s. een uitwedstrijd tegen Eelde-Paterswolde 1.

Het bericht Leek wint schaakderby tegen Roden verscheen eerst op InfoLeek.