Grote Defensie oefening met meerdere helikopters begin oktober

REGIO – Defensie houd in de periode van 4 t/m 11 oktober 2018 een militaire oefening in het noorden van het land, die afspeelt op de militaire oefenterreinen bij Assen en de Marne, en in het gebied tussen Dokkum en de Eemshaven.

Bij deze oefening wordt veelvuldig gebruikt gemaakt van diverse soorten helikopters. De militaire oefening maakt deel uit de oefening Falcon Autumn.

Activiteiten
De hieronder genoemde activiteiten vinden plaats:

 • De eenheid oefent in het bovengenoemde gebied, op het militaire oefenterrein De Haar bij Assen, en op het militaire oefenterrein De Marnewaard bij Zoutkamp;
 • In de avond van 4 oktober landen heli’s ; Personeel stijgt hierbij uit, waarna de heli’s vertrekken. De militairen gaan te voet naar het militaire oefenterrein de Marnewaard;
 • Op 5 oktober landen parachutisten op en van het militaire oefenterrein De Marnewaard;
 • Vanaf 5 oktober wordt er op het militaire oefenterrein De Haar bij Assen een logistiek op-/overslag depot ingericht.Deze middelen zijn o.a. benodigd t.b.v. het aftanken van de heli’s (8 t/m 11 okt);
 • In de avond van 8 oktober gaan meerdere heli’s landen op het oefenterrein de Marnewaard. Gedurende de avonduren vinden vliegbewegingen plaats met heli’s;
 • Op 9 oktober landen heli’s in de omgeving van het voormalig kruitopslagterrein aan de Willem van der Ploegweg te Munnekezijl. De militairen stijgen uit en veroveren het complex. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie;
 • Op 9 oktober verplaatsen militaire voertuigen vanuit de omgeving Eemshaven naar de Marnewaard. Gevechtshelikopters dienen deze voertuigen uit te schakelen;
 • Op 9 oktober worden de eenheden op het militaire oefenterrein de Marnewaard bevoorraad vanuit de lucht (droppings middels parachutes);
 • De heli’s vliegen regelmatig naar het militaire oefenterrein de Haar bij Assen om te tanken;
 • Op 10 oktober worden de militairen op de verschillende locaties opgepikt door heli’s en teruggevlogen naar vliegbasis Deelen;
 • Op uiterlijk 11 oktober zijn alle locaties leeg en schoon achter gelaten;
 • Er is overleg geweest met de beheerder/eigenaar van het voormalige kruitopslagterrein: Hij heeft geen bezwaar tegen de oefening;
 • Er is contact geweest met de DDFK gemeenten, De Marne en Eemsmond over de oefening en de locaties waar de scenario’s gaan plaatsvinden. Het DHC neemt de komende weken contact op met de landeigenaren, waar de heli’s willen landen; I.v.m. slecht weer is het mogelijk dat de vliegbewegingen en acties één dag worden uitgesteld.


De oefenende eenheid zal

 • In principe alleen gebruik maken van openbare wegen, paden en terreinen;
 • Er alles aan doen om overlast en hinder aan derden te voorkomen;

 

Inzet defensiehelikopters
Bij deze oefening worden ook helikopters ingezet. Deze kunnen laag vliegen. Ook kan defensiepersoneel in- of uitstappen en kan er materieel onder een helikopter vervoerd worden (slung load). Dit zal voor omstanders en omwonenden te zien en te horen zijn.

Falcon Atumn
Defensie oefent van 17 september tot en met 12 oktober met diverse luchtmobiele grondeenheden, 16 helikopters, een C-130 transportvliegtuig, een Duits C-160 transportvliegtuig, twee Belgische F16 jachtvliegtuigen en twee Duitse Tornado gevechtsvliegtuigen in het midden, oosten en noorden van Nederland. Tijdens de jaarlijkse oefening Falcon Atumn wordt ook gebruik gemaakt van civiel grondgebied en vaak over bewoond gebied gevlogen.

Het programma start woensdag 26 september en duurt tot 10 oktober. Falcon Autumn wordt uitgevoerd door 11 Air Manoeuvre Brigade. Dat is een samenwerkingsverband tussen 11 Luchtmobiele Brigade (Koninklijke Landmacht), het Defensie Helikopter Commando en 336 Squadron (Koninklijke Luchtmacht). Grondeenheden van de luchtmobiele brigade – inclusief Duitse militairen van de partnereenheid Division Schnelle Kräfte – voeren tijdens Falcon Autumn diverse tactische opdrachten uit, ondersteund met transport- en gevechtshelikopters en enkele jachtvliegtuigen. De geïntegreerde lucht – en grondsamenwerking wordt hiermee getraind. MLT Deelen is de vaste uitvalsbasis voor alle oefenacties naar verschillende oefengebieden in Nederland.

Voor Falcon Autumn 2018 is MLT Deelen geopend voor militair vliegverkeer van 8.00 uur tot en met 23.00 uur. Op 2, 3, 4 en 8 oktober betreft het een openstelling tot 24.00 uur. Er wordt uitsluitend op doordeweekse dagen gevlogen. Falcon Autumn vindt plaats in de volgende gebieden: omgeving Deelen, de Veluwe, Assen, Twente, Terwolde, Coevorden, Vlasakkers en Leusderheide, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp Marnewaard en provincie Groningen.

Trainen
Militaire eenheden trainen zoveel mogelijk in samenstellingen waarmee zij ook tijdens missies optreden, dus ook als lucht- en landmacht samen (joint) en met internationale partners (combined). Falcon Autumn is de grootste jaarlijkse joint en combined oefening in Nederland. Naast de vaste oefenterreinen gebruikt Defensie ook graag civiele gebieden, om zoveel mogelijk reële scenario’s te kunnen simuleren.

Om veilig te kunnen opereren in een missiegebied trainen helikopterbemanningen van Defensie het hele jaar door. Een deel van hun training vindt plaats in simulatoren. Een deel zal echter altijd in de praktijk beoefend moeten worden. Het doel van deze trainingen is vliegers van de Apache, Cougar en Chinook helikopters ‘onder hoge dreiging’ voor te bereiden op een professionele inzet tijdens missies en operaties in binnen- en buitenland. Om operaties goed te volbrengen, is het noodzakelijk het vliegen op lage hoogte te beoefenen. Ook het uitvoeren van gezamenlijke missies in het donker wordt getraind. Hierdoor speelt een aantal scenario’s zich in de avonduren af.

Klachten
Defensie bereidt militaire oefeningen zorgvuldig voor en probeert, indien mogelijk, devliegbewegingen zoveel als mogelijk te spreiden over de diverse oefengebieden in Nederland. Ook nemen Defensie deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en de belasting voor de leefomgeving te spreiden. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Via het twitteraccount van het Defensie Helikopter Commando (@dhcluchtmacht) wordt de omgeving met betrekking tot vliegbewegingen van de meest recente informatie en eventuele onvoorziene wijzigingen voorzien. Meer informatie over vliegbewegingen staat op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.

Het bericht Grote Defensie oefening met meerdere helikopters begin oktober verscheen eerst op InfoLeek.